Kundcase: Hur man kan använda social mediebevakning i planering och genomförande av en kampanj

På Rädda Barnen arbetar man aktivt med omvärldsbevakning av sociala medier. Sedan i våras har man tagit hjälp av Notified för att ha ett strukturerat och heltäckande sätt att lyssna på och analysera diskussioner kring alla de ämnesområden som organisationen verkar för.

Förutom att nyttja omvärldsbevakning reaktivt har Rädda Barnen under året utarbetat metoder för att även använda Notified proaktivt i kommande kampanjer. Ett exempel på detta är kampanjen ”Tänd en stjärna” som lanserades i slutet av oktober. Kampanjen går ut på att samla in pengar till utsatta barn. Genom att tända en symbolisk stjärna eller öka lyskraften hos någon annans stjärna på Rädda Barnens virtuella stjärnhimmel (se räddabarnen.se/jul) bidrar man till kampanjen.

– Detta är vår första virtuella kampanj, och den kommer framförallt att gå i sociala medier, säger Louise Gauffin, marknadsansvarig på Rädda Barnen. Vi arbetar med Twitter där vi driver hashtaggen #tändenstjärna, och har även arbetat aktivt i Notified för att identifiera inflytelserika och relevanta opinionsbildare.

När man utvecklar en kampanj för sociala medier är det kritiskt att ta pulsen på tongången och att identifiera de primära opinionsbildarna inom målgruppen.  Att förstå trender i diskussionen, vilken specifik demografisk grupp som talar om ett intresseområde och vem som väcker engagemang i frågan är framgångsfaktorer för att formulera rätt budskap när man själv ska kommunicera med målgruppen.

– Förutom att ge oss en bra utgångspunkt, känner vi att en detaljerad målgruppsanalys är bra för att sätta rimliga förväntningar på utslaget, säger Louise Gauffin. Istället för att bara fokusera på antal likes eller omnämnanden, har vi ett bättre sätt att mäta det faktiska genomslaget.

En stjärna kan vara skillnaden mellan liv och död för tusentals barn som just nu plågas av svält, krig, våld och fattigtdom. Rädda Barnen hoppas att så många som möjligt ska utmana varandra så att vi får många och starkt lysande stjärnor.

Share: