Är den mest omnämnda deltagaren i sociala medier även vinnaren i Paradise Hotel?

paradise-hotel-2016

Årets säsong av Paradise Hotel har börjat sändas igen i både analogt och på MTGs nya tjänst Viafree. Vi har på Notified har tittat lite på om det finns en korrelation mellan deltagarnas popularitet och hur pass offentliga och aktiva de är i sociala medier.

Det finns 3 deltagare som i år sticker ut lite extra mycket om vi ser till datan och dessa är:

Top 3 mest omtalade deltagare

  1. Hampus Marcussen (272 omnämnaden)
  2. Alexander D’rosso (118 omnämnaden)
  3. Vasana Osinska (118 omnämnanden)

 

chart

Fördelningen av antal omnämnaden per deltagare i procent

Det slutgiltiga resultatet återstår att se i Folkets pris som avgörs efter det sista avsnittet, men vi kan baserat på tidigare prognoser redan nu göra bedömningen att någon av dessa tre kommer med största sannolikhet även bli vinnare av folkets pris.

 

chart-2

Graf på flest omnämnaden över tid (klicka för att se bilden i större format)

Men varför är deltagarna olika populära, kan vi se mönster i hur de använder sina sociala kanaler?

Ser vi närmare på de deltagarnas egna sociala konton kan vi se att Hampus Marccussen är den enda av de tre mest omtalade deltagarna som använder både Instagram och Twitter. Hur använder han sig av dessa då? På Instagram har han funnits sedan 2012 och har 15.400 följare. Han publicerar estetiskt tilltalande bilder, och med ett personligt tonval. Han skriver väldigt berättande till sina bilder och framförallt bjuder han på sitt privatliv, bakom kulisserna i hans vardag och arbete. Han bjuder på sina intressen som inkluderar resor, natur och återspeglar en jordnära personlighet. Han skriver med känsla, värme och har en nära kommunikation med sina följare. På Twitter kan vi se att han främst använder sig av humor och självdistans. Hampus har även synts som reporter för kristallengalan och vann Paradise Hotel förspelet, och vi kan också se att Hampus ligger i topp av alla deltagare på flest omnämnda artiklar och intervjuer.

Att han blir citerad och omnämnd betydligt mer i artiklar än övriga deltagare påverkas främst av att han vann årets Paradise Hotel förspelet, vilket skapat en dominoeffekt i och med att hans synlighet ökade.

Ser vi till de andra två mest omtalade, Alexander D’rosso och Vasana Osinska så kan vi se att de inte använder sig av Twitter, men är dock flitiga Instagramanvändare. Alexander D’rosso har funnits på Instagram sedan 2015 och har 51,100 följare, är sedan tidigare en känd DJ och är även boxare. Han är också modell för ett klockmärke, Tonino Lamborghini. Han vann nu nyligen även Mr Universe Sweden 2016. Ytterligare är han även gästpratare i NRJ på onsdagkvällar hela hösten. Han har många bollar i luften och syns i många sammanhang. På hans Instagram kan vi följa hans resa i de olika branscherna samt få inspiration, glädje och pepp på att följa sina drömmar och lyckas. Han har ett personligt innehåll, följarna får följa med i hans vardag och i sin karriär inom olika områden med inspiration, humor, glädje och positivitet. Alexander har en tight dialog med sina följare och ställer oftast frågor i sina inlägg riktade till följarna.

Det både Hampus och Alexander har gemensamt är att följaren får lära känna dem väldigt nära inpå. Detta skapar en känsla hos följaren att de relaterar, känner med och förstår dem, vilket även ökar känslan av gillande.

Tittar vi närmare på Vasanas innehåll på sociala medier kan vi se att hon publicerar betydligt mindre personligt berättande innehåll och majoriteten av hennes inlägg är selfies, och det tycks också uppskattas av följarna då hennes följarsiffra är nu uppe i 14.500 stycken följare sedan hon startade kontot 2014.

Att ha fördelaktigt utseende är ju något som tidigare bevisats påverka hur populära människor är på Instagram, men hur ser det då ut på andra sidan skalan, vilka deltagare är minst populära i sociala medier?

Årets än så länge minst omtalade deltagare är:

  1. Felicia Faridi (16 omnämnanden)
  2. Ida Markert Lundgren (36 omnämnanden) 
  3. Bettina Runnerström (57 omnämnanden)

 

Naturligtvis blir en nyfiken hur det kommer sig, och genom att analysera deras närvaro i sociala medierna så kan vi fånga upp en del faktorer. Felicia Faridi har både Twitter och Instagram men är knappt aktiv på sitt Twitterkonto, så därför fokuserar vi på Instagram i denna analys. Hon har varit medlem sedan 2013 och har 10.400 följare, innehållet känns inte kontinuerligt publicerat, hon kör en mer sporadisk uppdatering, därtill använder hon inga beskrivande texter till bilderna och ”kommunikationen” mellan henne och hennes följare uppfattas lös. Majoriteten av bilderna är selfies på henne och hennes pojkvän, utöver de resor som hon har gjort. Med andra ord är tolkningen att det är svårare att ”lära känna” henne, alternativt att hon bara är hemlighetsfull.

På andra plats hittar vi Ida Markert Lundgren. Hon har inget Twitterkonto men däremot Instagram, där hon varit medlem sedan 2011 och har 14.400 följare. Majoriteten av bilderna på hennes konto är på sig själv, och sällan skriver hon förklaringar eller berättelser kring hennes innehåll, med andra ord, också ganska svår att få en bild av, svårare att “lära känna” via sociala medier.

Den tredje på listan av de minst omtalade deltagarna knep Bettina Runnerström. Bettina finns bara på Instagram och varit medlem sedan augusti 2016, med 4.524 följare. Hennes innehåll återspeglar selfies med mycket leenden och resor hon gjort. Inte heller har hon så mycket berättande till sitt innehåll och det är svårt att få en ordentlig bild utav henne och hennes personlighet.

Vilken slutsats kan vi dra utifrån detta då? Deltagarnas användande och attityder i sociala medier har en starkt bidragande roll till varför vissa deltagare är mer populära än andra, de som är mest omnämnda är mer öppna och släpper in sin publik i deras privatliv. En annan tydlig gemensam nämnare i det här är att följarna gärna vill lära känna deltagarna och detta görs, utöver i programmet Paradise Hotel, via kontinuerlig kommunikation och inlägg i sociala medier.

Tv-tittarna och följarna på sociala medier är nyfikna och vill lära känna deltagarna mer på djupet för att få en ännu bättre förståelse för vilka de är. Det är svårare att tycka om en främmande person om denne inte visar eller bjuder på vem hen är och det verkar vara till fördel att vara en öppen och intim person i sammanhang som dessa.

Slutligen kan vi även se att den som omnämns som snyggast av deltagarna är Mr Universe-vinnaren Alexander D’rosso (26%), följt av Matilda Lindegren (23%).

chart-3

Snyggaste deltagarna enligt omnämnadena

 

Share:

Kommentera