bigoriginal

​Vad säger svenskarna om USA-valet?

USA-valet har ju varit en het nyhet länge, men med bara fyra dagar kvar till valdagen är ämnet hetare än någonsin. Även i lilla Sverige är USA-valet en stor angelägenhet och vi har därför tittat lite extra på vad svenskarna och svensk media har att säga.

Om man tittar bara på den senaste veckan är nyhetsflödet både i traditionell media och i sociala medier väldigt stort i Sverige. Sammanlagt har närmare hundratusen nyheter släppts i Sverige de senaste sju dagarna, där twitter är den avsevärt största källan för information om man tittar på de sociala medierna. Nämnvärt är även att det är främst män som talar om valet i sociala medier. 68%, i jämförelse med 32% kvinnor.

De senaste rabalderna kring Hillarys mail-hantering har givetvis stulit stor uppmärksamhet där nyhetsrapporteringen ökade avsevärt sedan den 28 november då FBI utannonserade att de skulle återuppta utredningen. Nästan dubbelt så många nyheter kretsar kring Hillary, jämförelsevis med Donald Trump.

”Mail” och ”kvinnor” förekommande ord

Förutom självklara ord såsom president, USA, val, Donald Trump och Hillary Clinton, är det även ord som Syrien, Ryssland, som nämns i samband med USA-valet. Inte helt oväntat nämns även mail och kvinnor frekvent eftersom debatten kring kandidaterna har kretsat mycket kring nyss nämna mail-hantering och Trumps bristande kvinnosyn. Historiskt sett när vi har analyserat liknande tillfällen, inför val och politiska debatter, har innehållet främst handlat om värderingar och stora samhällsämnen såsom t ex skola och vård. Men i USA-valets fall visar all statistik att diskussionerna kring kandidaterna ofta inte handlar om deras politik, utan mer om pajkastning och hur de vill att den andre ska framstå som en sämre person.

Marcus Oscarsson utbildar på Facebook

Tittar man på Facebook under den gångna veckan, och vad som skapar buzz där ligger Marcus Oscarsson på första, tredje och fjärde plats. Marcus poster skapar mer engagemang än nyhetsredaktioner. Hans poster är informativa med mycket fakta och siffror. Han har en utbildande framtoning på ett ödmjukt sätt, utan att skriva någon på näsan och det kan vara en nyckel i hans stora spridning. Dessutom är han personlig och använder ord som “jätterysare” och “nervositet” som skapar spänning i inläggen. Att han använder Facebook som forum för detta är helt rätt. Marcus är folklig och syns ofta i t ex Nyhetsmorgon. På Facebook finns gemene man och där är man van att mötas av innehåll av utbildande slag. Till skillnad från Twitter där det mer handlar om att komma åt själva diskussionen. Där finns också många som är politiskt intresserade och aktiva.

fbpopulara

Tweets ifrågasätter rapportering

Tre utav de fem mest engagerande tweetsen handlar om svensk medias syn på valet. Två av dessa ifrågasätter just svensk medias vinkling av valet. Traditionell svensk media kanske inte ofta ifrågasätter sig själva, men på sociala medier, där vanliga människor också kan vara “journalister” förekommer en annan typ av granskning som bevisligen uppmärksammas. Att sådana typer av tweets toppar listan bevisar att svenskarna söker information utanför svensk media och att de ifrågasätter den rapportering som förs i Sverige. Om svensk media brister i objektivitet kommer det givetvis innebära tapp i läsarantal vilket kan vara förödande för mediehusen.

Valet berör inte på Instagram

De bilder som toppar mest på Instagram under de senaste sju dagarna, gällande USA-valet, är uppdaterade av två svenska korrespondenter och en forskare kring valet. Den mest likeade bilden har fått strax över 100 likes och det två som följer har fått runt 40 likes. Det är alltså inte ett superstort engagemang bland innehåll som rör USA-valet på Instagram. Om man generellt sett tittar på bilder som får många likes är det ofta innehåll som mottagaren kan relatera till, berörs av eller tycker är roligt. Politik på Instagram kan vara svårt överlag då bilder av denna sort sällan berör. Dessutom är målgruppen på Instagram något yngre och kanske inte lika intresserade av just USA-valet som man är t ex på Twitter. Instagram kan ofta ses som ett mer lekfullt forum och i och med att politik är ett mer seriöst ämne kan det vara att användarna på Instagram inte är mottagliga för denna typ av innehåll när de är inne där.

instapopulara

Vill man som svensk media eller privatperson nå ut till en bred massa är alltså Facebook att föredra. Där kan man få stor spridning och både informera samt engagera och diskutera. 

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera