15053308_10154695703204235_124774176_o

Matbloggspriset 2016

I torsdags utsågs alla ambitiösa och kreativa vinnare av årets Matbloggspris 2016. Prisutdelningen hölls på Sthlm Food and Wine mässan, där den har delats ut sedan 2008. Matbloggspriset är nordens äldsta bloggpris och har funnits sedan 2005, vilket är en lång tid i ”sociala medier”-år!

Som samarbetspartner till Matbloggspriset har Notified stått för mediebevakningen och en av våra uppgifter har varit att samla in data kring hur många som pratar och vad det är som sägs om just Matbloggspriset. Som vi tydligt har märkt har Matbloggspriset varit mer populärt än någonsin hos svenskarna, vilket är en fantastisk utveckling för Sveriges äldsta bloggpris. Detta beror på ett ökat intresse för mat-och livsstilsbloggar i sociala medier men även för att priset fått en allt större betydelse för bloggare som vill sticka ut i mängden. Flera större tidningar som Elle Mat & Vin samt Damernas Värld har nappat på att skriva om finalisterna och deras recept vilket ger bloggarna bra publicitet.

Från den 14:e augusti och fram till idag har Matbloggspriset fått 1136 omnämnanden. Diskussionerna kring Matbloggspriset började komma igång på riktigt  i september och om vi tittar närmare så var oktober den månaden där flest pratade om Matbloggspriset med hela 652 omnämnanden. En av de ämnen som har diskuterats mest kring Matbloggspriset har varit priset Folkets Val. Några av de ord och hashtags som har dykt upp flest gånger är #folketsval, rösta, nominerad, vinnare. Detta visar på att bloggarna själva har varit duktiga på att uppmana sina läsare att rösta på deras blogg och lett till rekordmånga nomineringar.  

Under oktober månad kan vi även se att så kallade gröna recept har varit en het potatis! I Notifieds ordmoln har ord som grönt, veganskt, vegetariskt, vegan fångats upp flera gånger. Och då passar det inte helt fel med att vinnaren av Folkets val blev just Gustav Johansson som skriver den vegetariska mat-och livsstilsbloggen Jävligt Gott! Gustav Johansson har även varit aktiv på flera sociala kanaler för att sprida sitt budskap om att han är en av finalisterna i Folkets Val, var av han har hamnat som en av toppkällorna i vår bevakning. Det vill säga en av de personer som har nämnt matbloggspriset flest gånger. Detta är bra exempel på hur man bloggare kan exponera sig själv för företag.

15126275_10154695703149235_1121461774_o

En annan person som vi även ser under toppkällor är bloggen Linnéas Skafferi, som blev årets vinnare av Det stora matbloggspriset. Linnea Seidel är en gammal veteran inom bloggvärlden och har förstått vikten av att använda flera sociala kanaler för att skapa trafik till bloggen. Linnea Seidel fångar läsarens intresse genom att lägga ut inspirerande bilder där hon sedan skriver att receptet fås i bloggen. Att inte avslöja för mycket i andra sociala kanaler är med andra ord ett bra sätt driva trafik till sin blogg.

Flest facebook-reaktioner mellan 14 augusti och idag fick Zeinas Kitchen som är förra årets vinnare av Folkets val. Av de fem inlägg som på facebook har skapat mest engagemang står nämligen Zeinas Kitchen för fyra av dessa under perioden. Zeina är duktig på att integrera sig med sina följare genom att gilla och svara på kommentarerna i kommentarsfältet. Något som också leder till ett stort engagemang i hennes poster.

Det är kul att se hur Matbloggspriset växer för varje år och samtidigt visar på styrkan i att använda sociala medier för att få spridning och synlighet. Som matbloggare ska man alltså inte bara vara duktig på att laga mat utan även kunna konsten att paketera maten på ett tilltalande sätt och marknadsföra sin blogg för att få uppmärksamhet.

Vi tackar Matbloggspriset för att vi fick vara med och samla information samt analysera matbloggarna och deras kamp i tävlingen!

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera