kinna-och-ylva

Fem smarta tips på hur man som bloggare blir tillgänglig för företag

Fredagen till ära gästas vår blogg av Kinna Jonsson & Ylva Carresjö Vitorovic, som är ansvariga för bloggtävlingen Matbloggspriset som kommer att hållas den 10 November på Sthlm Food & Wine-mässan. Här ger de sina bästa tips på hur bloggare kan göra sig mer tillgängliga för företag.

Bloggare är ofta passionerade experter inom ett visst område, t.ex. mat, mode eller teknik. De har en följarskara som är intresserade av just det ämnet. Detta gör bloggarna till starka förebilder, s.k. influencers. För företag som agerar inom dessa intresseområden är möjligheten att kunna tala direkt till en intresserad målgrupp via påverkare oerhört intressant. Inte bara för att man når rätt målgrupp utan framförallt för att en förebild har uttalat sig.

Ett samarbete av detta slag kan också vara värdefullt för bloggarna, både ur en rent ekonomisk synvinkel men även för att ett rätt genomfört samarbete kan bidra med insikter, upplevelser och erfarenheter bloggaren annars inte haft tillgång till. Eftersom både förtaget och bloggaren på sätt och vis lånar ut sina varumärken till varandra är det viktigt att båda gör sin hemläxa.
Har man samma värderingar, stämmer produkterna eller tjänsterna in med övrigt innehåll på bloggen?

För företagen är det viktigt att målgruppen är den rätta, både demografiskt och geografiskt. För att kunna motivera valet av bloggare till den som sitter på budgeten är även räckvidd, antal följare både på blogg och andra sociala kanaler viktig kunskap.

Är man som bloggare intresserad av att samarbeta med företag bör man därför tänka på att ha med följande information på bloggen:


1. Vem står bakom bloggen?

Förvånansvärt många bloggar saknar information om personen bakom bloggen. Som företag vill man gärna veta vem man pratar med.


2. Kontaktuppgifter

För att kunna samarbeta behöver man kunna kontakta bloggaren i fråga. Det är mer vanligt än ovanligt att kontaktuppgifter saknas. 


3. Geografi

För vissa företag är det viktigt att veta var bloggaren bor och verkar för att veta om ett samarbete är intressant eller inte. Det är snarare regel än undantag att denna information saknas på bloggarna.


4. Målgrupp

För att ett samarbete ska vara relevant för företaget är information om målgruppen alltid intressant. Om detta sker öppet på bloggen är det toppen. Vill inte bloggaren vara offentlig med information bör den åtminstone vara tillgänglig om företaget efterfrågar den.

5. Räckvidd och följare
För att veta om företaget gör rätt satsning, behöver företaget veta ungefär hur många personer man kan nå via samarbetet. Det är ofta en viktig mätpunkt som man går efter. Här kan det vara smart att anmäla sin blogg till Tailsweep eller liknande sidor.

Finns denna information tillgänglig är det lättare för företagen att hitta rätt bloggare att samarbeta med. Företagen måste också bli bättre på att göra efterforskningar och verkligen läsa bloggen innan de kontaktar bloggaren, för att undvika pinsamma misstag. De bästa samarbetena handlar om att bygga långsiktiga, som bygger på gemensamma värderingar och ett givande och tagande snarare än att företagen ser bloggaren som en annan slags annonspelare.

Så bloggare, vill ni synas, uppdatera era profiler enligt ovan. Var rädda om ert varumärke och se till att samarbetet blir fruktsamt för er.

kinna-och-ylva-1

Share:

Kommentera