unn-1

Unn Swanström om konverteringsoptimering

Ungefär en gång i månaden bjuder vi in externa gästföreläsare till ett helt öppet frukostseminarium på vårt kontor i Stockholm. De alla är av varierande karaktär, dock med en röd tråd att det ska passa för våra kunder och vårt community. Igår hade vi äran att gästas av Unn Swanström. Unn är inte bara en skillad UX-designer och talare, hon är allmänt bra på internet. Så bra att hon 2015 fick utmärkelsen Årets IT-kvinna.  

Unn’s föreläsning hos oss hette “Konsten att konvertera utan produkt – när varje klick räknas” och handlade om konvertering och webboptimering, oavsett om man har en produkt att sälja eller ej. Unn jobbar idag på Doberman men har tidigare erfarenhet av konverteringsoptimering på Expressen, Aftonbladet och Mic.

Vad är konverteringsoptimering?

Med sin erfarenhet från nyhetsbranschen exemplifierade Unn hur man konverterar en kund när man inte ens har någon köpknapp. Unn menar att konvertering inte behöver handla om försäljning, det kan också handla om content marketing är också konvertering. Man lockar en besökare till ett visst beteende.

IKEA:s hemsida med inredningsförslag och fina bilder på hem, eller H&M:s hemsida med modeller i olika outfits är också konvertering, även om varenda bild inte har en egen köp-knapp.

Mätning av konvertering

De vanligaste KPI:erna för uppföljning av konverteringsoptimering är:

    1. Antal besökare
    2. Unika webbläsare
    3. Sidvisningar

 

Men denna statistik är missvisande. Exempelvis många sidvisningar kan lika gärna betyda att besökaren är förvirrad, inte förstår navigationen och klickar sig runt i onödan. Något som gör besökaren frustrerad och kanske till och med arg. Då kommer de säkerligen inte tillbaka till sidan igen vilket i slutändan leder till att man förlorar pengar.

Viktigt är alltså att ha koll på besökarens beteende. När lämnar den och när är den påväg att ge sig av?

img_0727

 

Retention – få tillbaka sina användare

För att öka sannolikheten att både behålla och få tillbaka tappade läsare ska man utgå från extrema sammanhang när man skapar innehållet.

Bra frågor att ställa sig är:

Hur skapar vi innehåll som någon orkar läsa i mobilen medan de sitter på tunnelbanan eller toaletten? Hur skapar vi innehåll som någon som spelar Pokemon Go ändå kan ta in (när hela skärmen redan är upptagen)?

Ju mer innehåll som ju fler kan läsa desto större chans till ökad konvertering. Oavsett om det handlar om nyheter på en sajt eller produkter i en webb-shop.

Vad är relevant?

För att förstå vilket typ av innehåll som går hem behöver man prata med användarna. Det räcker inte att prata med en, men man behöver heller inte prata med alla. Men några stycken, cirka fem, räcker faktiskt för att kunna förstå beteenden.

En mix av både kvantitativ och kvalitativ data är det som i slutändan är mest likt verkligheten.

Att hitta det som är rätt handlar om att testa sig fram, med alltifrån länkningar till bilder och längd på innehåll. Ibland kan även de enklaste grejerna ge den absolut största försäljningsboosten. Det finns mycket att läsa under “accessibility testing” för den som vill lära sig mer.

Internet saknar riktning

Gör det enkelt för besökaren att hålla sig kvar på sidan. Låt t ex inte två annonser ligga efter varandra så att hela skärmen täcks av annonsering, då tappar man läsaren direkt.

I och med att internet inte är linjärt och att det därmed är extremt lätt att snabbt klicka sig vidare från ursprungskällan menar Unn att man inte får vara taskig mot läsaren.

Vill du höra mer om konverteringsoptimering når du Unn Swanström via mail, Twitter, Facebook och Instagram.

Har du tips på någon att föreläsa hos oss på Notified så kontakta gärna oss. Det går bra att maila till sophie@notified.com eller att skriva på vår Facebook-sida.

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera