Nyårskarameller – vad skrotar vi från 2016 och vad trendar 2017?

ezgif-com-video-to-gif

Så här näst sista dagen på året kände vi att det var dags för lite reflektion. Vilka insikter har vi fått, vad skrotar vi helt från 2016 och vilka trender ser vi under nästa år? Josefin, Mikael och Anna ger er svaren!

Har ni fått några insikter gällande kommunikationsbranschen under året som varit?

J: Jag som är rätt ny inom just mediebevakningsbranschen är faktiskt lite förvånad över att det inte är fler som jobbar med just mediebevakning. Men jag märker att allt fler marknadschefer och kommunikatörer vill arbeta med bevakning mer proaktivt och ser värdet i det. Sen känner jag också att jag har ett ansvar att berätta för kommunikatörer vilken data som faktiskt finns att tillgå och hur den kan användas.

A: Ja, jag kan hålla med lite där. Eller det känns som att många fortfarande jobbar traditionellt med just mediebevakning. Känns som många använder sig av Google och försöker hålla koll genom sina egna sociala kanaler. Då snappar man så klart upp en hel del, men man missar lätt också. Speciellt negativ kritik är svårt att hitta manuellt och det är ju verkligen något som alla varumärken bör ha koll på, hur tjatigt det än måste låta.

Sen tycker jag också att man märker att branschen är mer och mer konkurrensutsatt. Det händer saker hela tiden och det börjar folk vänja sig vid. Man förväntar sig nya features och många kunder jag träffar gillar när jag berättar om det som är nytt i produkten. Det väcker verkligen intresse.

M: Jag har ju varit i branschen i rätt många år, men en ny insikt jag fått är just det att alla aktörer vill leverera hela kedjan i “kommunikationshjulet”. Förr var alla nischade på sin del, men nu ska alla göra allt. Man tar ett större ansvar.  

Vad skrotar vi från 2016?

A: Det här med att lägga ut olika typer av innehåll och material på samma plats. Det behöver vi verkligen skrota och istället börja anpassa innehållet ännu mer till olika kanaler.

J: Ja, jag håller med. Många tänker inte på att det finns olika målgrupper i olika kanaler. Man har oftast inte bara en målgrupp. Man behöver tänka ännu mer på att anpassa innehållet till respektive målgrupp och kanal.

A: Och sen tror jag också vi måste tänka om med att marknadsföring ska vara omtyckt av alla, då blir det lätt mellanmjölk. Det är så mycket information som flödas och försvinner så man måste verkligen tänka på att skapa innehåll som kan leda till debatt.

Jag tror också vi skrotar att använda samma kändisar till alla svenska reklamfilmer. Istället bör man använda sig av mer aktuella personer här och nu. Det behöver inte vara långvarigt, utan mer kort, snabbt och aktuellt. Det ska vara billigare och gå snabbare att göra. Inte så iscensatt utan mer naturligt.

J: 2017 skrotar vi också annonser i print. Det är en chansning att annonsera på det sättet och svårt att mäta. Sedan skrotar vi också marknadsföring som har för stort fokus på information – speciellt om det finns risk för att målgruppen inte tycker att det är intressant.

A: Ja, verkligen. Önsketänk är att reklamen från Youtubeklipp försvinner. Jag blir bara irriterad. Om man nu måste göra det så tycker jag man ska lägga på en sjukt bra låt som är anpassad för målgruppen. Då kan det vara värt att kolla på den.

M: Jag tror att vi äntligen har kommit till året när vi slutar bry oss om artiklar i tryckt press. Alla vet ju ändå att det är det digitala som gäller, haha.

Vilka trendspaningar ser ni under 2017?

M: En trendspaning är att våra kunder vill se mer trender i deras egna branscher. Att man använder just mediebevakning till att hitta nya trender och branschförändringar. Jag märker att många av våra kunder vill veta vad som influerar deras influencers för att vara så relevanta som möjligt.

A: Rörliga bilder och video blir ännu större, det märker vi redan nu. Youtube blir viktigare och man kommer leta efter sina influencers där. I målgrupper under 18 år vet alla vilka Youtubers är, det är bara äldre som inte har den kollen. Youtube har blivit nya “bloggen”.

J: Man kommer nog börja använda fler “vanliga personer” som ambassadörer än stora kändisar relaterat till sina varumärken. Ett exempel är att många sminkföretag redan gör detta. Och i och med att allt effektiviseras hela tiden så ska man kunna köpa saker så enkelt och snabbt som möjligt. Så man kommer kunna komma till själva köp-funktionen ännu snabbare via annonser och dylikt, oavsett innehåll.

A: Jag tror också mycket mer på live-tv och sända live. Det upplevs inte lika uppstyrt, vilket brukar vara ett vinnande koncept. Det ger en känsla av att man kommer närmare personen man tittar på.

J: Ja, man känner att man får mer kontakt om det är live, eller i alla fall nästan live. Ett exempel där är snapchat. Det enda som fuckar up ordentligt för livestreaming är ljudet. Det måste bli bättre och när det sker kommer det bli en riktig boom.

A: En annan trend jag tror kommer är det här med att varumärken betalar för filter. Att man t ex köper ett filter på Snapchat/instagram som man kan använda under en viss period som visar varumärkets logga, såklart med en kreativ touch.

En mer negativ trend tror jag är att företag kommer börja med att nättrolla i kommentarsfältet mer mot sina egna kampanjer för att dolt sätta igång debatter. Alla vill ha viral spridning men det är svårt att få det om man inte skapar diskussion. Man kommer försöka provocera mer och reta upp. Förut ville man att alla skulle gilla en, nu är det smart att skapa innehåll som många älskar men som en del provoceras av.

M: Poddarna tycker jag fick ett ännu mer lyft detta år och jag tror det kommer bli ännu större. Man väljer ut sitt innehåll ännu mer. Man kollar sina klipp och lyssnar på sina poddar.

J: Ännu mer riktad annonsering också. Har man köpt en t ex ett klädesplagg så kommer andra förslag på kläder poppa upp på skärmen som lockar en till att köpa ännu mer – detta borde kunna bli ännu smartare.

Vi släppte ju Notified-appen i år, förutom den då, vilken app har ni haft mest användning för 2016?

M: Spotify och funktionen att den rekommenderar musik till en. Det funkar extremt bra tycker jag.

J: För mig är det lätt Messenger. Jag har så mycket olika grupper där med personer jag kommunicerar med. Man organiserar upp sina konversationer på ett bra sätt.

A: Det är verkligen intressant att se. Förut använde man Facebook för att nätverka med nya människor men nu går man mer mot att hålla kontakten med de man redan känner. Men den appen jag haft mest användning för är ändå Spotify. Jag har upptäckt flera funktionerna jag inte kände till tidigare, exempelvis rekommenderade låtar och Discover Weekly. Att musiken man är intresserad av kommer till en, istället för att man behöver leta upp den. Precis så borde Tinder också jobba haha

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera