fb-header

Notified’s 12 tips som får ditt företag att lyckas bättre med Facebook-marknadsföring

Facebook fortsätter att befästa sin position som den kanske allra viktigaste digitala marknadsföringskanalen för företag och organisationer. För att hjälpa er kickstarta 2017 har vi sammanställt våra 12 bästa tips för hur ni kan lyckas ännu bättre med er Facebook-marknadsföring. För att exemplifiera våra tips har vi tagit med inspiration från Facebook-sidor som är dukiga på just detta med att väcka engagemang bland sina följare. Nu kör vi!

 1. Förstå din målgrupp

Ta reda på hur du ska kommunicera med din målgrupp. Vilket typ av språk de uppskattar, vilka tider de är aktiva och vilket typ av innehåll de föredrar. På Facebook Insights och i Notified kan du få detaljerad data om dina fans beteenden. Testa dig fram och undersök vad som ger bäst effekt.

Advokat Elisabeth Fritz får fina reaktioner på det innehåll hon postar på sin Facebook-sida. Hon delar artiklar och videos där hon figurerar och är ofta personlig. Hon är ett bra exempel på hur man ger sina följare innehåll som de tycks uppskatta. Hennes följare på Facebook är troligtvis inte hennes främsta kunder, vissa kommer säkert aldrig ens bli kunder. Detta tycks hon ta i beaktning när hon kommunicerar på Facebook. Hon behandlar målgruppen för vad den är, i just den kanalen. Hennes följare där peppar henne och ger henne popularitet, vilket förstärker hennes varumärke och som så sikt så klart kan komma att ge henne större och viktigare mål.

fb2

 1. Engagera din publik

Mata de inte bara med innehåll utan få dem att engagera sig. Ställ frågor, be dem om tips och råd. Kanske kan de som gillar din sida hjälpa dig hitta nya medarbetare, en plats för nästa konferens eller komma med idéer för produktutveckling.

HBO Nordic har många följare på Facebook och visar här ett exempel på när de lyckas engagera en stor skara följare. Inledande ger de en topp-lista över serier och därefter frågar de publiken vilka de har sett. Informationen i kombination med frågan föder diskussioner och delningar som ger de en mycket stor räckvidd.

Även Kiviks Musteri engagerar sin publik genom denna post där man får gissa antalet förpackningar i en pyramid. En fråga och en enkel bild som inte kräver särskilt mycket resurser för att posta, men som genererar många delningar, likes och kommentarer.

”Vi är jätteglada över det stora engagemanget! Kombinationen av en kul bild från verkligheten med en ställd fråga gav hög engagemangsgrad och organisk spridning. Vi fick många gissningar men också kommentarer om vilken favoritsmak man hade och önskemål om nya smaker vilket öppnade för bra dialog. Inlägget gav produktexponering, men fyllde även andra syften såsom att det uppmärksammade vår kund City Gross och det stärkte vår säljkår som inspirerades att dela. Att bilden dessutom kom från en följare, som vi kunde ge bildcred, visar på den relation vi önskar med vår publik, våra ambassadörer – nämligen engagemang och delaktighet!” – Ulrika Wistrand, Kiviks Musteri.

 1. Var “on point”

Var tydlig med ditt budskap och sväva inte ut. Håll det relativt kort så att mottagarna orkar läsa hela innehållet innan deras uppmärksamhet hunnits rikta mot något annat i feeden.

Norska Tine är duktiga på att posta korta och koncisa budskap på sin Facebooksida tillsammans med en trevlig bild. De är konsekventa med detta så att deras följare vet vad de får och de låter bilden tala mer än texten.

Alt innhold som publiseres her skal være on point med svaret på hvorfor TINE er her i verden i kombinasjon med folks interesser, drømmer og ambisjoner i verden. Jo bedre vi lykkes med å være on point med denne kombinasjonen jo bedre resultater ser vi.” – Joakim Vars Nilsen, Tine

 1. Marknadsför värdet

Promota värdet samt fördelarna, och inte produkten i sig. Undvik svåra termer och teknikaliteter, utan fokusera istället på varför detta är bra och hur din målgrupp kan dra fördel av det. Det som kan vara givet för dig är inte alltid det för mottagaren så var tydligt.

Det norska färgföretaget Tyrilin har en trogen skara följare på Facebook som gärna både gillar och kommenterar på poster. En av anledningarna till att Tyrilin skapar mycket engagemang är just genom att ge sina följare ett mervärde. De pratar inte särskilt mycket om färgen i sig, utan mer om användningen och värdet utav den De pratar om hus och interiör, något som intresserar många norrmän som äger egna stugor.

 1. Var aktuell

Skapa innehåll som är relaterat till aktuella händelser för att skapa relevans. Detta får dig också att se kunnig ut, som att du hänger med i det som händer, vilket också inger förtroende. Dessutom är det större chans att din målgrupp är intresserade av ditt innehåll om det kan associeras till annat de också är nyfikna på, t ex en aktuell nyhet eller incident.

Vanligt är att man runt högtider såsom jul och midsommar skapar relaterat innehåll. Outinens potatis använder Nobeldagen för att koppla till sin potatisgratäng. I en Facebookpost berättar de kort fakta om dagen och avslutar sedan med ett förslag på meny för alla de som inte är bjudna på festen. Givetvis är deras potatigratäng inkluderad i menyn.

fb3

 1. Gör de “beroende” av dig

Ge dina följare en anledning att inte vilja missa något från dig så att de verkligen är angelägna om att följa dig. Det kan handla om erbjudanden, exklusiv information eller andra fördelar de inte vill missa.

Ica Nära Ljung är ovanligt aktiva för att vara en Ica-butik och har verkligen lyckats kommunicera med sitt community på Facebook. De har fått fina recensioner och ger sina följare information som är relevant för dem. Det är alltifrån specifika erbjudanden, poster om avvikande öppettider och tävlingar där man kan vinna mat från affären.

 1. Posta “snyggt” innehåll

Var noga med att flyers, bilder, videos och annat material du delar håller en snygg design då det är en viktig förstärkning till ditt budskap. Det behöver inte vara taget av en fotograf eller behandlat i dyra program, men håll det snyggt och tilltalande och gärna uppseendeväckande.

Arkitekt- och designplattformen Dwell pysslar visserligen med innehåll som är visuellt tilltalande så det må vara hyfsat lätt för dem att posta “snyggt” innehåll. De är dock duktiga på att säkerställa att deras bilder håller en hög kvalitet. Dessutom håller alla bilder en jämn nivå som ger ett proffsigt intryck när man snabbt scrollar över flödet.

fb4

 1. Tydliga call-to-action

Läsaren ska snabbt kunna pekas vidare till hemsida eller landningssida så var tydlig med call-to-action-länkar. För att öka konverteringen bör dessa finnas tidigt i en post så att de syns bland de första fem raderna (innan man behöver trycka på “visa mer”). På Facebooksidan kan man även aktivera köp/boka nu-knapp som snabbt tar mottagaren vidare till köpsidan.

Bio Capitol har skapat en kickstarter-kampanj för att samla in pengar för bygget av biografen. Runt jul släpptes en video och en en text som berättar om kampanjen och efter bara några veckor hade posten fått närmare 800 likes, över 150 delningar och närmare 50 000 visningar. Högt upp i posten fanns en länk till kickstartersidan så att mottagaren enkelt kunde klicka sig dit och efter bara två veckor hade kampanjen genererat över 750 000 kronor.  

 1. Skapa tävlingar

Att ge priser eller pengar är ett enkelt knep för att få folk att engagera sig. Skapa tävlingar där du till exempel ställer frågor och som ger vinnarna ett pris. Eller be publiken dela bilder relaterade till ditt varumärke som sedan premieras. Denna typ av engagemang skapar ofta stor spridning och därmed stor synlighet.

Oatly har överlag en väldigt engagerad publik, men detta inläggFacebook, innehållandes just en tävling, får lite extra uppmärksamhet i form av delningar, likes och kommentarer.

”Eftersom vi nyligen hade lanserat vår Gammaldags Hafvredryck i begränsad upplaga valde vi att spela vidare på samma tema och tävla ut väggbonader broderade av pensionärspoolen och även dem i begränsad upplaga. Tävlingen riktades till våra våra fans och samt de som sett våra reklamfilmer för Gammeldags Hafvredryck” – Sara Hansson, Oatly.

fb5

 1. Var kontinuerlig

För att vara top of mind för din målgrupp är det bra att hålla en kontinuitet i det du postar. Det kan handla om att du postar veckans fråga varje måndag eller veckans låt varje fredag. Det kan också handla om att posta ofta så att du alltid syns i dina fans flöden. När de väl behöver något ditt varumärke kan erbjuda, kommer de vara er ni väljer om ni är de första de kommer att tänka på.

Festivalen Into the Valley är alltid noggranna med att posta något varje dag, året runt. Innehållet varieras mellan information, artistsläpp, musikmixar eller artiklar kopplat till festivalen. Huvudsaken är att det är material attraktivt för målgruppen och att det sker något varje dag som påminner de om festivalens existens.

 1. Sponsra dina inlägg

Hela 40 % av alla användare på Facebook gillar inte en enda företagssida, och därför kan det vara an bra idé att lägga en boost på dina updates för att nå en större målgrupp. Det krävs inte särskilt stor budget för att få hyfsat bred spridning på de inlägg du postar på Facebook-sidan. Var noga med vilka du boostar mot och var inte rädd för att ändra i dina målgruppsinställningar beroende på innehåll.

 1. Testa, testa, testa

Facebook är ju som livet självt, konstant i förändring. Därför kan du aldrig ha ditt på det torra. Fortsätt alltid testa dig framåt, pröva nya sätt och gör om. Det som var framgångsrikt för några månader sen kanske inte alls funkar längre.

Hoppas ni har fått lite inspiration från tipsen ovan!

Vilka är era bästa tips? Dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarerna. 

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera