gm

Günter Mårder om hur man vinner Årets Kommunikatör i Almedalen två år i rad

“Om vi sänker kostnaderna men höjer ambitionerna, då måste vi tänka mer digitalt för att nå ut med våra budskap” – Günther Mårder

Förrförra sommaren instiftade Notified, tillsammans med Springtime PR priset Årets Digitala Kommunikatör i Almedalen. Priset syftar till att uppmärksamma digitala prestationer under veckan och vinnaren utses av en jury. Två år har priset delats ut och båda åren har samma person vunnit priset – Günther Mårder.

Günther Mårder blev först känd som ung VD för Aktiespararna, är numera VD för Företagarna och har, förutom nyss nämnda pris, vunnit otaliga priser och utmärkelser. Han är lite av en expert när det kommer till synlighet och bjöds därför in till vårt kontor i Stockholm för att berätta om hur han gjort för att vinna priset. Hur ser hans strategi ut egentligen och vad är hans tips till andra som vill utmana honom nästa år?

img_0717


Många kanaler under Almedalsveckan

Almedalsveckan har runt 40 000 besökare, men de som Günther tycker är mer intressanta att nå är de nästan 10 miljoner som inte är på plats. Hans primära målgrupp är 70 000 företagare, och med krav på ökad synlighet i kombination med sänkt budget för Almedalsveckan är att “tänka digitalt” den enda vägen att gå, menar han.

Under Almedalsveckan hade han totalt 51 åtaganden, 23 anföranden och en rad intervjuer i tv, radio, tidningar och poddar (hela 178 st!). Günther menar på att det hade varit helt omöjligt att få ihop allt detta på egen hand, så först och främst är ett bra team nödvändigt för att synas så brett. Dock vill han tydligt poängtera att teamet inte skapar innehållet. För att bibehålla autencitet och trovärdighet skapar Günther innehållet själv, men hans team ser till att han har förutsättningarna för att göra det.  I hans team ingår en “günthern” (hans version av intern), pressekreterare, politiska experter och statistiker.

I och med att tajming är a och o, behöver han ett bra team vid sidan av som kan komplettera med information och statistik när det är läge att utnyttja tajmingen. Mycket material förbereds uppemot flera månader innan Almedalen sätter igång. Frågor som han tror kommer att diskuteras under Almedalsveckan skapar han grafer och bilder utav så att om den frågan väl tas upp, är han den första att spinna vidare på det.

Målsättning och hur når man målet?

Över 50 000 personer på Twitter har han som målsättning att han ska nå varje dag. Men hur gör han då för att verkligen nå igenom bruset? Enligt Günther Mårder är det detta som kännetecknar en skicklig kommunikatör:

 • uttrycker sig begripligt – att lyckas prata om svåra ämnen på ett lätt och engagerande sätt
 • känner sin målgrupp väl – vet hur man pratar med den
 • vågar vara oväntande – att man vågar göra misstag och vågar be om ursäkt
 • att man håller en jämn nivå – kommunicera kontinuerligt och undvik att försvinna och sedan dyka upp som gubben i lådan
 • visar uppskattning och bekräftar – interagera med följarna så att de vill fortsätta vara ambassadörer och sprida innehåll
 • är personliga och tillgängliga – förut hade vi gatekeepers såsom t ex presekreterare, idag kan man få en annan närhet till sin målgrupp och det ska man ta vara på
 • är konsistenta digitalt och analogt
 • utvärderar sig själva – vill ständigt förbättra sig själv


Genomslagskraft i sociala medier

För att få genomslag med sin kommunikation i sociala medier tipsar Günter om detta:

 • ha ett tydligt budskap i polariserad fråga – våga tycka till i något som får starka reaktioner
 • kom med överraskande fakta
 • ta med enkla visualiseringar som förstärker budskapet
 • ha förtroendeingivande källor
 • tagga effektivt och/eller använd hashtags
 • tänk på tonaliteten och anpassa den
 • tajming, ibland är vissa budskap mer aktuella än andra

img_0693

Slutligen vill Günther uppmana till att våga testa nytt och hitta nya kanaler.
Även om Günther och Företagarna inte har som mål att vinna priset i år igen, vill de gärna kamma hem det ändå. Tycker du verkligen att han ska få komma på första plats för tredje gången eller vågar du anta utmaningen och ro hem priset Årets Digitala Kommunikatör i Almedalen 2017?

img_0702

För fler inspirerande seminarier hos Notified, se här.

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera