Vi behöver en sociala medier

För snart 4 år sedan skrev jag min magisteruppsats om hållbarhetsbegreppet och hur det användes inom den företagsekonomiska diskursen. Efter mina fältstudier blev det mer och mer tydligt hur urholkat begreppet blev och hur lättvindigt företagsledare slängde sig med det. Jag kommer fortfarande ihåg hur hållbarhetskonsulten grinade illa när hon berättade hur hon dagligen stötte på företagsledare som var intresserad av att köpa en CSR. Hon, och självklart många andra med henne, menade att om man tror att det är något ett företag kan köpa, för att få ett kortsiktigt ”problem” ur världen, så börjar man i fel ände. Det går inte att ”köpa” en CSR, utan man måste transformera företaget från grunden. Man måste vända på alla stenar, ifrågasätta all tyst kunskap och kanske framförallt – våga skapa en långsiktig förändring.

 

Det går inte att anpassa sig till en digital värld – utan att vända på de stenar som måste vändas på

Det var den här artikeln på Techcrunch som fick mig att tänka på detta och hur precis exakt samma tankevurpa går att skönja på hur företag och organisationer slänger sig med begreppet sociala medier. Företag närmar sig kommunikationskonsulter, byråer och mediebevakare – och vill köpa NÅGOT för att lösa ”problemet” med sociala medier. De allra flesta vet ju att sociala medier är viktigt, och att det blir allt viktigare för varje år som går. De har sett statistik på hur internetanvändandet kryper allt längre ner i åldrarna och hur de sociala nätverken blivit det naturliga navet för både köpprocesser och medborgardialog.

 

De förstår alltså att sociala medier är viktigt, men vad som ofta inte förstås är att en digital strategi inte går att klistra på deras befintliga (om de har någon) kommunikationsplan. Det går inte att köpa en sociala medier och sedan tro att deras strategi är fulländad. Det går inte att anpassa sig till en digital värld – utan att vända på de stenar som måste vändas på. Organisationen eller företaget behöver reformeras, de behöver ifrågasätta den tysta kunskapen som säger att mängden pressklipp är ett bra mått på deras framgångsrika kommunikationsarbete. De behöver även, i nästan alla fall, rekrytera digital kompetens utifrån och kanske framförallt så måste de förstå att deras organisation behöver förändras från grunden för att de ska stå beredda inför framtidens utmaningar.

 

Detta kan låta hårt och är såklart en generalisering, det finns även en hel del positiva exempel på organisationer som har anpassat sig till den digitala världen, där en av de starkast lysande stjärnorna är Tesla, som lyckas sälja bilar för en miljon kronor, utan att köparen ens sett bilen och med kortbetalning vid leverans. De har med sin digitala strategi utmanat en hel branschs tysta kunskap om hur bilar fungerar och vad som är viktigt för konsumenterna – samtidigt som transaktionen sker helt i det digitala.

 

Är du intresserad av att lära dig mer? Till våren kommer vi börja hålla öppna frukostföreläsningar. Följ oss på Twitter eller signa upp för mer information här!

 

 

Adam Hjort, Head of Customer Success på Notified

Share: