top-youtube-stars-vs-hollywood-celebrities

9 anledningar till att influencer marketing är det absolut hetaste

Vad är influencer marketing?

När Youtubers är mer populära än Hollywoodkändisar och privatpersoner tjänar mer pengar på att synas med varumärken än vad traditionella mediekanaler gör, då vet vi att influencer marketing är det nya svarta. 

Teorin bakom influencer marketing är egentligen inget nytt påfund, utan behandlades redan på mitten av 1900-talet av Lazarsfeld och Katz och menar att de flesta människor influeras av andrahandsinformation och andra opinionsledare. Men hur man idag utövar influencer marketing; genom att låta opinionsbildare influera andra i sitt nätverk, i sina egna sociala kanaler, är relativt nytt. Och det blir bara större och större.


Experter på influencer marketing

För att förstå hur influencer marketing kan utövas på ett mer effektivt sätt med hjälp av både modern teknologi och mänsklig interaktion, träffade jag Martin Garbaczyk, en av medgrundarna till Relatable.me.

martin_garbarczyk_contact_page

 

Relatable är en marknadsföringsbyrå som specialiserar sig på att hjälpa företag/varumärken att marknadsföra sina produkter via människor som de facto redan gillar och står bakom dessa företag och varumärken, och som har en väldigt stark och engagerande distributionskraft i sina egna sociala kanaler så som Instagram, Youtube, Snapchat etc.
Relatable har ett eget index där man med hjälp av teknologi gallrat fram 11,2 miljoner av världens mest kreativa och inflytelserika människor runt om i världen. Idag hjälper de marknadsteamen på företag som Lego, Google, Adobe, Absolut Vodka bland andra med att skala upp och ta sin Influencer Marketing till nästa nivå. Eller som Martin själv beskriver det:

“Vi jobbar med kreativa individer som är experter inom sitt hantverk. De kan vara bäst på att styrketräna, göra krukor eller att vara roliga. Dessa personer vill gärna jobba och co-branda sig själva med varumärken som de gillar. Vad är inflytande? Vem influerar vem? Vem har högst inflytelsegrad, är det din granne eller är det Zlatan? Vi jobbar med detta, men vi väljer att utöva det á la 2017 års premisser och de taktiker som det kräver idag. Man kan inte spela 2015 års taktiker i 2017. Därför har vi inte heller skapat Relatable för marknadsförare utan det är skapat för världens mest kreativa och beundransvärda människor (Influencers)” – Martin Garbarczyk, Relatable.me 

relatable

 


Så varför ska man då jobba med Influencer marketing? Jo, därför:

    1. Bra “Bang for the buck”.  När det är utfört rätt, så vill vi påstå att den här “kanalen” i marknadsmixen är en av, om inte den som ger mest värde för pengar investerade. Jobbar man med rätt “Influencers” är sannolikheten hög att du får bra ROI på din mediabudget.

 

Till skillnad från: t ex tv-reklam där det är svårt att klicka sig vidare och mäta om det är just tv-reklamen som resulterat i försäljning eller något helt annat.

  1. Långvarig effekt på kampanjen. I och med att innehållet ligger kvar (oftast för alltid), t ex i Instagramflödet eller i Youtubekanalen, dör kampanjen aldrig riktigt. Och så länge den existerar får och ger den effekt.

Till skillnad från: bannerkampanjer, eller tv-reklam som har ett slut på kampanjen. Och när den är över slutar den ge resultat och effekt.

  1. Tydlig uppföljning av KPI:er. Det är någorlunda lätt att sätta upp mål och estimat på vad man kan förvänta sig samt mäta engagemang och räckvidd. Dessutom ges konstant feedback mot uppsatta KPI:er i form av data som visar insikter, trafik, snabba installs, köp mm.

Till skillnad från: från en annonsering hos tredje part där datan i form av trafik/tittarsiffror oftast inte är lika transparent som exempelvis antal likes på en bild. Dessutom går datan inte att få fram lika snabbt som t ex genom Relatable’s verktyg där man kan se statistik i realtid.

  1. Stor flexibilitet. Det går att under tidens gång utvärdera och skruva om eller ändra kampanjer och aktiveringar. Märker man att det är ett budskap eller visuellt uttryck som går hem fint, kan man trycka på det ännu mer, såväl som ta bort ett annat som går mindre bra.

Till skillnad från: en tv-reklam eller bannerkampanj där det ofta är mycket kostsamt att plötsligt producera om en reklamfilm eller ändra grafiskt material mitt under kampanjtid.

5. Inger förtroende. Vikten av “Word of Mouth” och människor som genuint gillar ditt varumärke och pratar gott om det har aldrig varit viktigare i kampen om den digitala uppmärksamhet som alla företag och organisationer slåss om idag.

trust

 

Till skillnad från: den växande misstro som många gånger finns mot företag som själva proklamerar hur bra de är. Om någon obunden säger det däremot, ökar sannolikheten för att det är sant.

6. Fantastiskt innehållsskapande. I och med att dessa kreatörer/influencers är så oerhört måna om sitt egna varumärke, sin visuella stil, sin paketering och därmed sin publik, har de stor respekt och förståelse att alla bara är ett klick ifrån att avfölja. Dessa kreatörer gör därför oftast det bästa de kan för att skapa fantastiskt innehåll för alla parter.

Till skillnad från: en del mediehus som mer bryr sig om att få in annonspengar snarare än att arbeta med varumärken de själva står för eller som deras besökare faktiskt uppskattar. Obs, det finns många mediehus som verkligen bryr sig om detta också!

 

spotifybildex

7. Berör mer. I och med att följarna aktivt har valt att ta emot budskap från influencern finns det en emotionell kontakt dem emellan. Detta gör att innehållet berör än mer. Content som berör kan man lättare relatera till och även lättare minnas längre.

Genom vår data kan man tydligt se att människor blir glada när folk de följer och inspireras utav samarbetar med varumärken som de vet att influencern genuint gillar. Det det viktigt att influencern känner sig stolt över samarbetet och därför ställer vi alltid höga krav på matchningen mellan influencer och varumärke” – Martin Garbarcyk

Till skillnad från: hur många gånger klappar folk händerna när en tv-kanal dragit in en ny kund?

  1. Ökad associering. Inte bara det faktum att du får större spridning, du får även ditt varumärke att associeras till rätt typ av personer och format. Något som påverkar ditt varumärke på både kort och lång sikt. Kraften i att tex anställda och kunder associerar ditt varumärke med människor de själva följer eller inspireras av, är något många glömmer vikten utav.

vodka


Till skillnad från:
en annonskampanj som är opersonlig, inte ger så mycket personlig associering och som bara påverkar ditt varumärke så länge den är live.
 

  1. Högre relevans. Influencer marketing handlar om just relevant kontextualitet. Att spela rätt i demografin och alltså anpassa rätt innehåll mot rätt målgrupp via rätt influencer. Matchen mellan varumärke och influencern är alltså superviktig i och med att det är både influencerns personliga varumärke samt företagets varumärke som står på spel.

Till skillnad från: produktplacering som är sen gammalt. Men när man gör det “spottar” man ut innehåll utan att tänka på målgruppen och ibland slösar man pengar på helt fel målgrupp.


Influencer marketing är definitivt här för att stanna. Men det är inte helt lätt för alla att använda sig utav det. Det kräver ärlighet och transparens av varumärket. Martin menar att det på den svenska marknaden finns en “myt” om att sponsrade poster får lägre engagemang och uppmärksamhet än andra och därmed försöker man ibland “lura” sina följare och undvika att vara tydlig med själva samarbetet. Om man får lägre engagemang så är det oftast inte sponsorskapet i sig, utan mer att innehållet inte har en emotionell träffpunkt. Transparens är a och o och det är viktigt att vara tydligt med att det är ett sponsrat samarbete samt följa alla annonsdirektiv och regler som finns.

“Vi tror och våra kunder delar det med oss, och det är att man måste göra “Honest Marketing” idag. Inga dirty tricks. Tiden där man tror att kan “lura” publiken är över. Folk kommer inte jobba med företag och produkter som de vet att deras publik inte kommer tycka passar de på ett eller annat sätt. Influencers kommer inte ta i detta om det inte är 100% äkta, för då tappar de förtroende, följare och sin kredibilitet. Och sin publik är precis som vilket mediehus som helst, det viktigaste de har. Och sanningen är att Influencer Marketing faktiskt inte fungerar för alla företag.” – Martin Garbarczyk, Relatable.me

Har du flera argument för influencer marketing? Kommentera då gärna i fältet nedan eller på vår Facebooksida.

 

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera