piggybank

6 tips för branding med begränsad budget – och 6 misstag att undvika

Vill du öka spridningen för ditt varumärke? Har du en begränsad budget för brandingarbete? Vet du inte hur du ska maxa din synlighet och ändå komma undan billigt?

Om du svarar ja på samtliga frågor rekommenderar vi dig att läsa vidare för här kommer 6 tips på hur du kan komma undan billigt med ditt brandingarbete:

1. Kontinuitet i sociala medier

Det vill säga, existera i din målgrupps periferi ofta, genom att kommunicera frekvent. I många fall är det bättre att hålla det kort och regelbundet, än långt och sällan. Bli top of mind så att folk kommer på ditt varumärke snabbt när de väl är i behov av det du erbjuder. Många gånger kommer man ändå inte ihåg själva innehållet i detalj, men de kommer komma ihåg dig. Sociala medier är väldigt bra för just detta.

Skapa ett Instagramkonto, en Faceebook-sida eller ett event på Facebook, och börja engagera din målgrupp. För en hyfsad billig annonspeng kan du också rikta ditt budskap mot din målgrupp och justera det efter behov.

Exempel: Den lilla stylingfirman Balthaz Interiör använder sitt Instagramkonto flitigt och lägger upp ungefär en bild om dagen, oavsett om det är vardag, helg eller röd dag. För de som gillar heminredning och styling går Balthaz därmed inte obemärkta förbi.

balz

Se upp för: Det är en hårfin gräns mellan att spamma och ha kontinuitet. Här krävs fingerstoppkänsla och även om innehållet är kort och frekvent så behöver det fortfarande vara av värde för mottagaren.

2. Ta hjälp av dina fans 

Hitta de som gillar ditt varumärke allra mest. Välj ut personer i organisationen som verkligen är stolta över att jobba där, handplocka de kunder som alltid köper dina produkter eller publiken som alltid går på dina events. Uppmärksamma konsumenter som kan relatera till samt stå för ditt varumärke, och därmed är villiga att förespråka det.

Arbeta med ambassadörsskap på ett systematiserat sätt genom att t ex bjuda in till en stängd Facebookgrupp enbart för dem, arrangera fysiska möten eller skicka mail exklusivt till dem. Ge de något som inte andra får tillgång till, få de att känna sig speciella och viktiga (för det är de!) och be dem hjälpa till att promota.

Exempel: Bara Lego Sverige har över 12 miljoner följare på Facebook och där uppmanar de sina fans att dela content: ”Vi vet att ni är fantastiska byggare och vill gärna se era LEGO foton, filmer och berättelser!” Det finns till och med med en sluten grupp på Facebook som heter “Adult fans Of Lego” och under #lego på Instagram finns över åtta miljoner bilder.

heja

Se upp för: Välj ambassadörerna med omsorg och gör en background check på dem. Har det gjort offentliga uttalande tidigare som du inte kan stå för? Ett bra exempel här är Kakan och Audi-kampanjen som avbröts mitt. 

3. Bjud på dig själv

Var personlig och tydlig med vad varumärket står för. Berätta om eventuella värderingar, vad organisationen tycker och tar ställning till. Det får människor att se “identiteten”, vilket ger de något att relatera till, som i sin tur skapar en känsla av tillhörighet som sedan skapar engagemang.

Fakta i sig skapar inte engagemang, men fakta som berör gör det. Om din målgrupp lär känna ditt varumärke lite mer varje gång du kommunicerar kommer ni komma närmare varandra, vilket i slutändan leder till snabbare köp-processer.

Exempel: Byrån Madder beskriver sig själva som normkritiska och pratar ofta om feminism och andra värderingar de står för. De är medvetna om att vissa inte vill jobba med de på grund av detta, men vinner också kunder just för att de har tydliga ståndpunkter.

Se upp för: Var försiktig med att ge dig in i politiska diskussioner där du inte är säker på din sak. Delar av din målgrupp kan misstycka med dessa värderingar vilket kan resultera i kund-tapp. Var noga med att kunna förklara varför varumärket står för detta och se till att informationen är vattentät.

4. Dra nytta av co-branding

Finns det andra företag, både i och utanför er bransch, som du är “tjenis” med? Kanske kan ni gå ihop och göra en kampanj tillsammans, föreläsa för varandras kunder eller få synlighet på varandras plattformar? Så länge ni inte är konkurrenter kan ni dra nytta av att låna ut varandras kanaler och kundgrupp för ökad spridning och varumärkeskännedom.

Att få en tredje part att prata gott om ditt varumärke ökar även förtroendet hos befintliga kunder. Det väger alltid tyngre när någon annan bedyrar din storhet, än att du ska stå och göra det själv.

Exempel: H&M har varit duktiga på att ta in gästdesigners där kollektionerna har skapat uppståndelse världen över. Ett mer lokalt exempel är “Watch your back” där If Skadeförsäkring och gjorde ett oväntat samarbete med Ann-Sofi Back. Detta fick stor framgång, både sett till försäljning av varor med ett gott syfte (rädda liv) samt stärkte If’s varumärke väldigt mycket.

back

Se upp för: Undvik att bli en sell-out. Det måste vara ett annat företag som ditt varumärke kan stå för och som dina befintliga kunder kan gynnas av eller se ett värde i. Är det ett företag som dina kunder inte kan relatera till är risken att du upplevs som “köpt” och villig att ingå i vilket samarbete som helst bara du tjänar pengar på det. Det kan verkligen skada ert förtroende!

5. Chocka eller förvåna

Gör något helt oväntat eller kanske till och med kontroversiellt som fångar uppmärksamhet. Månne du till och med reta upp andra lite (utan att vara elak!) som bidrar till debatt och därmed ökad spridning?

Blandar du in lite humor i detta har du ännu större möjlighet att nå fram med budskapet. Det är det oväntade som folk kommer ihåg, inte det väntade.

Exempel: Oatly har drivit mjölkdebatten hårt och skapat kontroversiellt innehåll kring det, vilket har retat upp många mjölkentusiaster.

oatly2

 

Se upp för: Förolämpa ingen och beskaffa aldrig uppmärksamhet på någon annans bekostnad. Det är aldrig trevligt när man tjänar på någon annan, speciellt inte på någon som redan ligger ner. Då kan du genast upplevas som oödmjuk vilket verkligen kan skada varumärket.

6. Använd kraften i associering

Kommunicera genom att använda termer som väcker minnen eller på andra sätt skapar bilder i huvudet. Koppla till aktuella händelser, använd beskrivande ord, och gärna referenser eller citat som folk känner igen för att snabbare associera ditt budskap till ett minne eller uppmålad bild. Många människor tänker i bilder och när vi relaterar en bild till ett budskap är sannolikheten att vi kommer ihåg det större.

Exempel: Laktritsroten säljer förvisso något där man enkelt kan beskriva upplevelsen genom ingredienser, men det är förvånande få inom livsmedelsindustrin som beskriver innehållet detaljerat. På Lakritsrotens Facebook beskriver de produkternas ingredienser, smak och konsistens som får vem som helst att bli sugen.

Se upp för: För detaljerad beskrivning kan få en att uppfattas som en besserwisser. Lägg inte ord i folks mun eller säg vad de ska känna, för då finns det risk att de blir defensiva istället. Måla upp en bild eller väck minnen, men gör det smooth. Såvida det inte är en “how to” – lista såklart, då finns det läge att peka med hela handen!

 


Att skapa ett starkt varumärkes kräver mer kreativitet än pengar. Att hitta nya spännande vägar som ger uppmärksamhet och som får era målgrupper att komma närmare er. I många fall handlar det om att helt flytta om i marknadsföringsbudgeten, från det traditionella köpta utrymmena till att lägga pengarna och tiden på själva skapandeprocessen.

Denna utveckling ställer givetvis andra krav på marknadsavdelningen och i förlängningen även på organisationen som nu kanske måste börja titta på att skapa nya roller som inte har funnits tidigare. Men det behöver som sagt inte vara dyrt för det!

Har du några andra tips som inte finns med här? Dela gärna med dig i kommentarfältet eller på vår Facebook-sida!

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera