sjp-2016

VAD SÄGS DET OM STORA JOURNALISTPRISET I SOCIALA MEDIER?

Det välrenommerade Stora Journalistpriset delas ut imorgon för att lyfta goda journalistiska prestationer. Även om priset delas ut av en jury, utan allmänhetens inverkan, engagerar det i sociala medier. Vi har tittat lite närmare på konversationen kring priset och de nominerade för att se vad svenskarna egentligen tycker.

Om vi först och främst tittar på priset i sin allmänhet och vilken uppmärksamhet det får, kan man snabbt konstatera att det har pratats mer om priset i år jämfört med förra året, samma period. En nästan 50% ökning av antalet nyheter har skett.

Den 1 november, då de nominerade tillkännagavs, generades över 2000 nyheter, men allt sedan dess har nyhetsrapporteringen kring priset sjunkit rätt drastiskt till att under den senaste veckan vara nästan helt obefintlig. Detta följer tidigare mönster då uppmärksamheten har visat sig ha två toppar; en vid nomineringarna och en vid själva prisutdelningen. I och med att priset delas ut av en jury, och inte är beroende av omröstningar eller allmänhetens tyckande, är den mediala uppmärksamheten i allmänhet, och på sociala medier i synnerhet, inte direkt avgörande. Så av den anledningen påverkar det dalande antalet omnämningar inte själva prisutdelningen. Däremot kan man ju fundera över hur man kan öka diskussionerna och intresset kring priset ytterligare för att höja prisets status än mer.
graf1

Samtalen kring journalistpriset har framförallt genererats på Twitter. Där sker den mesta av all diskussion kring priset och de nominerade. Givetvis nämns priset även väl i traditionell media. Tidningar med anställda journalister som är nominerade till priset vill gärna skylta med det. På Instagram och Facebook nämns priset extremt lite. Däremot är det betydligt mer förekommande att man delar artiklar som rör priset. På Facebook har närmare 10 000 delningar av artiklar gällande Stora Journalistpriset, skett sedan den 1 november. Det visar alltså på att diskussioner och samtal kring priset sker på Twitter, men att man på Facebook ändå är benägen att visa engagemang genom att dela med sig av innehåll i form av artiklar. Den artikel som fått flest delningar är från Expressen och berättar att deras utrikesreporter Magdalena Gad är nominerad till Årets Röst. Den andra är från Svt som berättar om priset och frontar Bosse Lindquist, Alexandra Pascalidou och Soran Ismail samt de andra journalister från Svt som är nominerade. Gefle Dagblads artikel om att chefredaktören Anna Gullberg är nominerad i kategorin Årets Röst hamnar på tredje plats över mest delade artiklar. GD har alltså fler delningar än t ex DN och Aftonbladet. Artikeln berättar om hur Anna Gullbergs granskning av Gävle Moské har lett till att både hon och redaktionen fått motta många olika former av hot. Detta är något som har upprört många, med tanke på hotet om yttrandefriheten, som sådant hat mot journalister, utgör.

 

 

Om man tittar närmare på de fyra olika kategorierna, Årets Berättare, Årets röst, Årets Avslöjande och Årets förnyare, så är det de två förstnämnda kategorierna som genererat mest engagemang. Alexandra Pascalidou, som är nominerad till Årets Berättare, har hamnat i centrum för många näthatare och rasistiska kommentarer. Att hon är nominerad har retat många som hellre lägger fokus på kring att hon har varit anklagad för plagiat, än på de insatser hon är nominerad för. Överlag kan man säga att den rapporteringen som har skett kring Årets berättare antingen har varit objektiv och informativ (de stora medierna), eller negativ i form av bloggar och dylikt som pratar illa om Pascalidou och menar att priset tappar i förtroende på grund av henne.

Dyker man djupare ned i de digitala samtalen kring priset och jämför de nominerade med varandra, ser man ännu tydligare hur många som har pratat om Alexandra Pascalidou. Tillsammans med Lisa Jarenskog, som hon är nominerad med, har de fått absolut flest omnämnanden. I sociala medier är dock många negativa och syftar främst till Pascalidou. I ordmolnet nämns även ord som “förtroende”, “lågt” och “stulit”.

Bo Sjökvist pratas det minst om och där han omnämns är nästan uteslutet i redaktionell media. I sociala medier, där allmänhetens diskussioner främst sker, pratas det inte mycket om Sjövkist. Anna Gullberg har fått näst mest uppmärksamhet och tillsammans med Jarenskog och Pascalidou utgör de runt hälften av alla samtal kring de nominerade. Även Magdalena Gad får hyfsat mycket uppmärksamhet, och både hon och Gullberg hyllas för deras mod i rapporteringen. Även Negra Efendic pratas det om en del. Detta visar att det är fem kvinnor som får störst plats i samtalen kring Stora Journalistpriset. Framgångsrika kvinnor berör, men det är alltså på gott och ont. Både hyllningar som vittnar om mod och styrka, men också sågningar och allmänt “skitsnack”.

 

gaf3

Hela sammantaget kan man konstatera att Stora Journalistpriset engagerar redaktionella medier kanske främst för att det är anställda och kollegor som nominerats, som därför ger ett “personligt” värde för tidningarna att skriva om priset. När det kommer till sociala medier är det, kanske inte helt oväntat, de personligheterna som berör mest som också omtalas. När det gäller tävlingar såsom Eurovision, eller politiska val, kan man ofta se samband mellan omnämningar i sociala medier och den som faktiskt kommer vinna. I detta fall är det ju en jury som avgör vinnaren och om den påverkas av skriverier eller ej det har vi ingen kännedom om. Det vi dock kan konstatera är att den nominerade som fått mest uppmärksamhet även fått mycket hat och elakheter i den uppmärksamheten. Som oftast håller sig inte “nättrollen” till sak, och väljer då istället att prata om huruvida Pascalidou har plagierat texter istället för det innehåll hon faktiskt blivit nominerad för. Här kan man som avsändare till priset fundera över om man vill gå och moderera konversationen på sociala medier. Det handlar inte om att ge sig in i diskussionen, men att kanske skapa och släppa innehåll relaterat till priset och vinnarna för att styra in samtalen på andra spår. Priset är ju något positivt som bringar mycket lycka till de som vinner, det är också däri samtalen bör ligga.

På onsdag hålls prisutdelningen och vi ser med spänning fram emot att få veta vilka vinnarna är och om det, trots att det är en jury som väljer vinnarna, finns något samband med omnämnanden i sociala medier och de som faktiskt kammar hem priset.

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera