USA-valet i svensk media under det senaste dygnet

Det kanske mest omtalade valkampanjen i historien är USA-valet som avgörs i natt. Debatten i både redaktionella medier samt sociala medier har varit het, med en upptrappning de senaste veckorna. Vi har jämfört de båda kandidaterna och tittat närmare hur det har sett ut nu, det senaste dygnet i svenska medier.

Bara sedan i måndags har 4797 nyheter kretsat kring Hillary Clinton, medan Donald Trump har fått några färre med sina 3233 stycken. Att Clinton är mer populär i Sverige har nog inte undgått många, vilket också korrelerar med att hon leder uppmärksamheten i svensk media. Om man tittar på tidigare mätningar, i alltifrån Eurovision till presidentval, kan man se att den det skrivs mest om i sociala medier också brukar vara den som vinner tävlingen/valet etc. Hade svenskarna fått bestämma hade vi alltså kunna säga att Clinton med stor sannolikhet hade vunnit valet.

volymutvecklinght

 

Hillary Clinton

FBI:s utredning mot Clinton har givetvis gjort att många nyheter kring henne handlar om just hennes mail. Tittar man på de ord som är mest frekventa i relation till Hillary är det:

 

ordmoln1

Nyhetsflödet kring Clinton peakar mellan 04-06 natten mellan måndag och tisdag, i samband med att svenska medier nåddes av nyheten att FBI lägger ner utredningen mot henne. FBI:s utredning mot Clinton har varit extremt viktig i denna valkampanj i och med att Trump har använt den mot henne för att stärka sin egen bild som lämplig presidentkandidat. Att FBI lägger ner utredningen och rentvår henne från misstankarna är därmed av väldigt stort nyhetsvärde och något som kan komma att påverka väljarna avsevärt.

Den mest delade artikeln på Facebook handlar just också om FBI:s utredning. Den är skriven av K-G Bergström för Expressen och rubriken lyder “FBI-chefen borde få sparken”. Detta visar att mailhanteringen också engagerar svenskarna.


Donald Trump

I Trumps ordmoln kan man bland annat se “florida” som är en mycket viktig plats för Republikanerna. Ingen president tidigare har vunnit valet utan att ha vunnit i Florida som har en tung vågmästarroll med sina 29 elektorer. Enligt gårdagens mätningar är det mycket jämnt mellan kandidaterna i just Florida och ska Trump ha en chans att vinna valet är det alltså just i Florida han ska försöka ro hem det.

trumpordmoln

 

Trumps nyhetsflöde peakade under förmiddagen igår, måndag. Eftersom att vi tittar på svensk media och sociala medier handlar nyheterna givetvis en del om hur valet påverkar Sverige. När det skrevs som mest om Trump var det fokus på hur det kommer att drabba svenskarna. Både ur miljösynpunkt och även i form av svensk export. Även många tweets handlar om just det. Man skriver t ex: “Tänk om Trump kunde försvinna efter valet imorgon, så mycket frid och fröjd. Tyvärr lär väl det politiska klimatet i USA ba bli värre”

svantetwitter

 

Se även tidigare analys av USA-valet här.

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera