vinnare-1

SÅ HÄR SÄGS DET OM STORA JOURNALISTPRISET EFTER CEREMONIN!

Sex dagar har gått sedan Stora Journalistpriset delades ut, det välrenommerade priset som ämnar lyfta goda journalistiska insatser. Dagen innan prisutdelningen skrev vi en bloggpost om hur det snackades om priset, samt de nominerade, i både sociala och traditionella medier. För trots att nomineringarna och vinnarnas bestäms av en jury, engagerar det svenska folket väldigt mycket.

Inför prisutdelningen kunde vi konstatera att det var fem kvinnor som dominerade snacket i sociala medier. Både hyllningar om mod och tapperhet samt sågningar och elaka kommentarer kunde utläsas. Kort och gott kunde man snabbt se att de nominerade kvinnorna väckte starkare känslor än de nominerade männen.

Som vi också skrev i förra bloggposten, brukar man i tävlingar av olika slag, ofta kunna se samband mellan de som det snackas mest om i sociala medier och de som sedan kommer att vinna. Dock är dessa samband tydligast när det är allmänheten som får vara med och påverka, t ex som i Eurovision eller under ett politiskt val. I och med att allmänheten inte hade någon direkt påverkan på dessa vinnare blev det svårare att försöka dra slutsatser i förhand. Något vi uppenbarligen inte heller hade kunnat göra då tre av de fyra slutliga vinnarna inte alls varit särskilt omnämnda i sociala medier innan de faktiskt fick priset. Årets Berättare, Negra Efendić, hade mest omtalanden innan priset.

Dessa blev vinnarna i Stora Journalistpriset 2016:

Årets Berättare – Negra Efendić
Årets Förnyare – Helena Bengtsson
Årets Röst – Niklas Orrenius
Årets Avslöjande – Bosse Lindquist

Om man nu tittar närmare på vad som sagts online efter att vinnarna korades kan vi se att fördelningen ser ut såhär:

 

shovmandag


Negra Efendi
ć har det alltså snackats mest om. Bara under de senaste fem dagarna har hon förekommit i 293 nyheter. Följt av Bosse Lindquist med 270 stycken, Niklas Orrenius med 166 stycken och Helena Bengtsson med 183 stycken. Samtalen kring vinnarna har nästan uteslutande skett på Twitter, där åsikter och diskussioner kring vinnarna förs. Facebook används mer till att dela artiklar rörande priset, hela 18 000 delningar av artiklar har skett här bara sedan själva prisutdelningen i förra veckan.

Instagram har använts väldigt knapphändigt i samband med Stora Journalistpriset, både innan och efter. Däremot ökade Instagrammandet under själva ceremonin. Om man tittar på de mest populära Instagrambilderna i relation till Stora Journalistpriset är fem av sex bilder tagna på plats under prisutdelningen.
instamandag

 

I och med att priset generellt sett inte handlar särskilt mycket om bild och form, utan mer om text är det visuella inte lika centralt kopplat till detta pris. Däremot på plats under prisutdelningen, där folk är uppklädda och befinner sig i en trevlig miljö, mer anpassad att ta fina bilder i, är benägenheten att lägga upp bilder på Instagram större. Här finns det också möjligheter att engagera publiken än mer för att skapa ett större engagemang på Instagram som kan generera bilder för Stora Journalistpriset att använda vid senare tillfällen.

Rapporteringen kring priset har ökat markant detta år i jämförelse med förra året. Under samma period förra året nämndes Stora Journalistpriset i 4771 nyheter och i år är siffran uppe i 6580 stycken. Med andra ord en väldigt stor ökning av intresse för priset.

 

grafonsdag


Ett ökat intresse för Stora Journalistpriset gör det bara ännu mer spännande för oss på Notified som verkligen uppskattar ett digitalt surr och engagemang. Vi ser också fram emot att se hur uppmärksamheten kring priset ökar och hur det kommer utvecklas framöver.

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera