download

Nya Tider får enorm publicitet i samband med Bokmässan

Om en vecka startar den årliga bokmässan i Göteborg och Notified följer vad de pratas mest om.

Temat för bokmässan i år är yttrandefrihet då Sverige firar att yttrandefrihetsordningen fyller 250 år nu under 2016, samt att det är 25 år sedan den svenska yttrandefriheten lades till i Sveriges grundlag.

Redan innan bokmässan ens startat så kan vi redan nu se vad som upptagit nästan allt mediautrymme. Det har i mycket stor omfattning snackats på sociala medier och i redaktionell media kring Nya Tiders medverkan i mässan, efter att först ha fått tillstånd och sedan fått tillståndet tillbakadraget till att sedan återigen vara välkomna att ställa ut. Detta på grund utav ett juridiskt misstag hos bokmässan som hade kunnat resultera i avtalsbrott och en stämning från Nya Tiders sida.

Ser vi det ur ett annat perspektiv, så får detta enormt kontroversiella ämne stor spridning. Utan tvekan så har detta en positiv effekt för Nya Tider, som själva hävdar i Expressen att de fått en ökad synlighet och fler stödprenumeranter (http://www.expressen.se/kultur/bokmassan-erbjod-nya-tider-ersattning/). Men hur mycket är då denna medienärvaro värd?

Via Notified kan vi se att ett 70-tal redaktionella nyhetsplattformar skrev om Nya Tiders medverkan på bokmässan. Dessa 70 skrev i snitt 3-4 inlägg om dem. Räckvidden för den publiciteten uppskattar vi till 66,3 miljoner potentiella visningar, och 2,1 miljoner potentiella visningar per dag (notera alltså att det inte gäller för unika visningar).

Men det är inte bara räckvidden och medievärdet som är enormt, vi kan även se en tydlig korrelation mellan hur mycket som omnämns om bokmässan och hur mycket som omnämns om Nya tider. Nästan uteslutande allting som skrivs om bokmässan handlar om Nya Tider. Frekvensen av omnämnanden för Nya Tider respektive bokmässan är för september 44 600 % kontra 910 % mer än omnämnandena för augusti.

chart-4

(klicka på bilden för att förstora den)

Även om det är en kontroversiell angelägenhet att Nya Tider får ställa ut på bokmässan, så spelar högerextremister just på detta för att få mer publicitet. Hade inte dessa 70-tal nyhetsplattformar skrivit om Nya Tiders medverkan på bokmässan hade de knappt fått någon publicitet, och knappt omnämnts i digitala medier. Det går att se till data att deras strategi fungerar, oavsett om den är positiv eller negativ, så vinner de synlighet och fler anhängare (enligt Nya Tider själva). Frågan är inte hur vi ska tysta ner och förbjuda Nya Tider då det i sin tur är emot yttrandefriheten, men att alla som försöker kämpa emot dem faktiskt lyfter upp dem är något vi kan förändra på, att vi slutar spela dem i händerna.

Share:

Kommentera