Analys av Stockholm Fashion Weeks tre mest uppmärksammade märken

Stockholm Fashion Week sparkade igång under måndagen och hela veckan bjöds det på modevisningar kring de hetaste klädmärkena och trenderna inför 2017s modesäsong. Populärast verkar märkena Ida Sjöstedt, Whyred och nykomlingarna Hanna och Amandas Daisy Grace vara.

Vi kan även se tydliga skillnader i hur medierna värderar de olika visningarna, tidningarna uppmärksammade och skrev flest artiklar om Whyreds visning medan de största snackisarna i sociala medier var Ida Sjöstedt och Daisy Grace’s visningar.

Den procentuella fördelningen mellan hur tidningar valt att uppmärksamma de olika märkena:

chart

Den procentuella fördelningen i popularitet i sociala medier:

chart-2

 

Varför Whyred får mest uppmärksamhet i tidningar men inte i sociala medier?

Whyred som märke etablerades 1999 och har funnits på Instagram i tre års tid, har 15 200 följare och skriver i snitt 2,7 inlägg per vecka. Whyred använder Instagram för att posta bilder på deras modeller bärandes deras kollektioner, men dessa bilder generar inte lika mycket gilla-markeringar och kommentarer som jämförelsevis Ida Sjöstedts eller Daisy Grace diton. Varför det kommer sig kan bero på att både Daisy Grace och Ida Sjöstedt har breda kontaktnätverk bland medieprofiler i Sverige, och att även dessa kontakter är väldigt aktiva på sociala medier, genom detta fås känslan av att de är trendiga och värdefulla att följa inom modebranschen. En annan infallsvinkel på detta är att det är enkelt att “lära känna” personerna som arbetar med märkena, att det känns som några en kan relatera sig till, och upplevs mer personliga. Exempel på detta kan vi även se i att Ida Sjöstedt var sommarpratare i P1 under sommaren samt att Daisy Grace grundarna Amanda och Hannah driver fredagspodden.

Om vi åter blickar på Instagram kan vi se att Whyreds innehåll mest upplevs affärsmässigt säljande, och i ett samhälle där vi är mätta på reklam så upplevs kommunikation som lyser med intentionen att sälja mindre intressant och engagerande. Säljdrivna inlägg saknar ofta en personlig kontakt till mottagarna. Med färre gilla-markeringar och kommentarer får deras konto att kännas som en envägskommunikation, och kontakten mellan följare och någon person bakom företaget uteblir.

Daisy grace har nästan precis lika många följare som Whyred, 15 600, men har en betydligt högre grad av gilla-markeringar och kommentarer. Så vad gör Ida Sjöstedt och Daisy Grace för skillnad gentemot Whyred? Jo, båda är flitiga på att kontinuerligt publicera innehåll, där Ida Sjöstedt publicerar i snitt 6,7 inlägg per vecka och Daisy Grace 5,6 inlägg per vecka. Båda satsar på känslor, personlighet och estetiskt tilltalande bilder. Innehållet varierar och de är allt ifrån deras arbete bakom kulisserna, backstage på visningar, på kända profiler som använder sig av deras kläder i andra sammanhang än reklam. De har många ambassadörer i blogg- och kändisvärlden som bär deras kläder både till vardags och vid officiella tillställningar som de sedan publicerar under deras kanal. De satsar på att förmedla mer känsla och personlighet till sitt varumärke. På det sättet leder både Ida Sjöstedt och Daisy Grace kommunikationen och engagemanget med sina följare och får fler gilla-markeringar och mer interaktion i kommentarsfältet.

Vänligt, varmt och välkomnande framtoning finner en på både Idas och Daisy Grace Instagram. Ett annat exempel på varför Ida är den mest omtalade på sociala medier är att hon är duktig på att flitigt använda sig av hashtags, kända medieprofilers egen användning och bilder av hennes kläder, samt att hon samarbetar med andra flitiga Instagramanvändare i branschen, t ex. make-up artister vid visningar, som i sin tur publicerar bilder och taggar dem till Ida Sjöstedts fördel.

Det handlar inte bara om hur Ida använder sig av sociala medier utan hon även får mycket beröm för hennes kollektioner, där hon lyckats skapa trendiga plagg med ett starkt ha-begär hos modefolket i Sverige. Hennes kollektion beskrevs under Stockholms modevecka som drömsk, där hon uppvisade klänningar och kjolar med vitt, spets och blommor. En fröjd att vila ögonen på snackades det om.

Daisy Grace är den hetaste uppstickaren i branschen som snabbt blev en solklar snackis. Märket lanserades av medieprofilerna Hannah Widell och Amanda Schulman i april 2016, vars mål var att porträttera klädmärket som edgy med hjärta, lekfullhet och class med alla typer av människor, alltifrån kändisar, dansare till modeller. Den snabba succén kan ha många framgångsfaktorer, det som tycks ha varit ett vinstkoncept för nykomlingen Daisy Grace är att de förvandlade catwalken till ett dansparty för alla storlekar och hudfärger. En lekfull, fräsch och annorlunda fläkt som blåste liv på modeveckan. Det konstateras också att Daisy Grace-visningen var den mest kändistäta visningen på Stockholms modevecka och de avslutade med att modellerna och kändisarna stod och dansade iklädda i kollektionen och fick stående ovationer från publiken. Lekfullheten lyste igenom hela deras visning. Att Daisy Grace även använde sig av Alexander Schulman och Sigge Eklund som modeller samt att hela kollektionen släpptes strax efter deras visning var också något utöver det vanliga, och något som uppskattades av modefolket. Smarta drag i en värld som inte har tålamod till att vänta ett halvår på att kollektionerna ska finnas tillgängliga.

Ser vi till deras omnämnanden och kommunikation på sociala medier så har Daisy Grace-grundarna ett brett kontaktnät av medieprofiler i Sverige och dem, likt Ida Sjöstedt, publicerar innehåll med känsla, personlighet och inlägg bakom kulisserna. Innehållet känns levande och dynamiskt med hög grad interaktion från följare i form av gilla-markeringar och kommentarer.

Engagemang skapar högre trovärdighet, transparens och lägger en bra grund för varumärkesbyggande kommunikation via sociala medier.

Vad kan vi, utifrån vår analys ge för råd för att skapa ett bättre engagemang? Jo

 • Innehållet uppfattas mer levande med ett varierande innehåll: Personligt, bakom kulisserna, konstnärligt, känslomässigt och inspirerande.
 • Använd dig av medieprofiler med breda kontaktnätverk med många följare.
 • Samarbeta med andra som flitigt använder sig av social medier.
 • Prägla innehåll med känslan du vill förknippas med.
 • Ha ett estetiskt öga för tilltalande foton att publicera.
 • Nå en bred publik med de mest inflytelserikaste ambassadörerna som matchar dina målgrupper, gärna i olika åldrar.
 • Vara kontinuerlig och inte ha långa tidsgap mellan inläggen.
Share:

1 comment

 1. I have been browsing online more than 3 hours today,
  yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters
  and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before. http://yahoo.net

Kommentera