Almedalen 2016

Årets Almedalen var fullt av paneler, seminarier, pingis, statistik och många fantastiska möten. Vädret var strålande sånär som på onsdagen men annars bjöd Visby både på sköna vyer och vackert väder. I år var vi en delegation på 6 personer som deltog i veckans händelser. På måndagen deltog vår genuspappa (Adam Hjort) i en panel arrangerad av Gotlandsmedia. Panelen handlade om vad som skapar buzz och varför kampanjer blir virala. Inför ett fullsatt tält belystets olika perspektiv inom kommunikation och PR. Det pratades givetvis även trender och spaningar inför framtiden. Deltagarna i panelen var Adam Hjort, Head of Customer Success på Notified, Catharina Carlsdotter, Marknadschef på Vitamin Well, Linn Jacobsson planner på Jung Relations och Emma Blom, VD på Social Industries.

Förutom att diskutera sociala medier och kampanjer hade vi i vanlig ordning med oss vårt ambulerande pingisbord och utmanade både branschkollegor och kunder.

Vi levererade som vanligt statistik över alla digitala omnämnanden, något som på fredagen mynnade ut i prisutdelningen av Årets Digitala Kommunikatör i Almedalen (#digkom16) som vi tillsammans med Springtime PR delade ut för andra året. Det var jättekul att under veckan höra besökare prata om priset och det var tydligt att många var intresserade av både att vinna, men även att bli nominerade till priset, något som 1000 visningar på vår Periscopestream vittnade om. Framförallt blev det tydligt under veckan att priset skiljde sig från t.ex. Hetast som Westander delar ut, då kampanjen #Rotlös av vår favorit Jessica W Sandberg (SOS Barnbyar) vann #Hetast, men syntes inte tillräckligt mycket online och under Almedalen för att bli nominerad i #Digkom16.

Årets vinnare blev för andra gången Günther Mårder, VD för Företagarna med motiveringen:

Vår vinnare har med metikulös precision, balanserat förarbete, momentan spontanitet och oslagbar närvaro i multipla kanaler gjort en heltäckande bevakning av sina frågor under almedalsveckan. Hen har livepoddat, skrivit debattartiklar och repliker, tweetat, snapchattat, facebookat, periscopat och instagrammat. Hen har i princip fungerat som ett eget mediehus, utifrån den egna organisationens synvinkel.

På andraplats kom Fler Unga med motiveringen:

Vår andrapristagare har med stort engagemang, aktiv närvaro samt med små och crowdfundade medel gjort sin röst hörd och tagit del av en metadiskussion i vilken de kräver närvaro. Form har burit budskapet via andras arenor dit de annars inte fått tillträde.

Tredjeplatsen vanns av Niklas Svensson från Expressen med följande motivering:

Vår tredjepristagare är ett almedalsfenomen som på gott och ont format den almedalsvecka vi nu har. Där andra har tagit det analoga till det digitala gör hen tvärtom. Detta är en lysande kommunikatör som snabbt tar till sig den senaste tekniken, vågar testa nytt i en bransch som behöver förnyelse och hittar originella vägar att föra ut sitt eget och Expressens varumärke.

Ni kan se prisutdelningen med motivering och intervju av vinnarna här: https://www.periscope.tv/w/1mrGmzkoBOwJy

Det var något färre inlägg i sociala medier detta år jämfört med tidigare år, vår mätning visar att det var nästan 11% färre omnämnanden om Almedalen detta år jämfört med förra:

totalt

Våra infografer och dagliga rapporteringar snappades upp av både Dagens Opinion, Resume, Dagens media samt Aftonbladet. Nedan kan ni se veckans mest retweetade inlägg (twitter) och mest likeades bilder på Instagram – en graf där Djurens Rätt innehade hela 4 placeringar.

mestRTademestLike

I det stora var det en väldigt fin vecka, det var superfint att se vår nya plattform Sparkle på så många events och i så många bås och vi ser redan fram emot nästa års möten i Almedalen!

 

Share:
Sophie Valencia Vogel

Sophie Valencia Vogel

Jobbar med PR för Notified med bred erfarenhet inom digital marknadsföring.

Kommentera